Kezdőlap Elérhetőség Szakosztályok Hírek Fórum Archívum

1.0 béta verzió

MENÜ

Szakkör

Elhalasztva! Serdülő OB. Elhalasztva!

Tisztelt Klubvezetők! Két klubtól és itt helyben szülőktől is megkeresés érkezett a serdülő rep. modell OB-val kapcsolatban. Azt kérték, hogy halas ...

Tovább

Hirdetés

Névnap

Időjárás

OMSZ

Időkép

Metnet

Haon

Debrecen

Debrecen épületei

Debrecen térképe

Térképcenterum

Google Maps

Debrecen Térkép

Debrecen Történelme

Wikipedia

Cograf Lexikon

Debrecen rövid története

Modellező boltok Debrecenben

Profi hobby modellbolt

Modell & Hobby

X1WIN KFT.

A Modellezés

Modellezés története

A magyar modellezés története

Magyar rekordok 1998 óta

A magyar repülőmodellezés történeti áttekintése

A debreceni repülőmodellezés történeti áttekintése

Modellezésről általában

A repülőmodellek kategóriái

A repülőmodellezés jelenlegi lehetőségei

A repülőmodellezésről röviden

Elmélet

A modellrepülés elmélete

Repülőmodellező áramvonal?

MMSZ

Információk

Az MMSZ alapszabálya (2004)

Versenyengedély - kérőlap

Versenyjegyzőkönyv űrlap

Repülőmodellezéshez startlap

MMSZ biztosítási feltételek

Minősítési szintek

Repülő

Hajó

Autó

Működő sportegyesületek

Klubok 2004 végén

Klubok 2006 végén

SZABÁLYOK

Repülő

4. szakasz ABR kötet CIAM szabályzat és általános szabályok

F1 kötet: szabadon repülő modellek

F2 kötet: körrepülő modellek

Hajó

Autó

HÍREK

Repülőmodell építése közben jól szórakozol, és még a kézügyességed is fejlődik.

A Debrecen Városi Modellez Klub több évtizede működtet repülőmodellez szakkört. Az els szakkörök még az MHSZ kötelékében működtek erős központi irányítással. Ennek, mint mindennek voltak előnyei és hátrányai is. Jelentős előnye volt, hogy az alapanyagok, tervrajzok, oktatási segédanyagok központilag voltak biztosítva, így a Klubokat anyagilag nem terhelte meg a szakkörök működtetése. Gyakorlatilag az erős központosítás is volt egyben a legnagyobb hátránya ennek a rendszernek, hiszen mindenkinek, minden Klubnak ugyanazokat kellett oktatni, illetve az előírt modelleket kellett a szakkörök keretin belül megépíteni, ezektől eltérni nem volt ajánlatos.

Ezekben az időkben a repülőmodellezésnek rendkívül széles bázisa volt, mivel a Kluboknak lehetőségük volt nagyon sok szakkört indítani, hiszen az anyagi finanszírozás központilag történt, így nagyon sok iskolában működött kihelyezett szakkör Debrecenben és a megyében is.
A központi támogatás megszűnése után a modellez kluboknak rendkívül nehéz terhet jelentett a szakkörök működtetése, amelyek gyakorlatilag a túlélésért küzdöttek. Ezen nagyon nehéz időszak alatt is működtetett modellez szakköröket a Debrecen Városi Modellez Klub, mivel a gyerekek tanítása, oktatása a modellezés szeretetének továbbadása mindig fontos volt a Klubnál.

Jól szemlélteti az elhívatottságot, hogy a Klub felújítása ideje alatt is működött a szakkör (ezen időszak alatt volt, hogy reflektor lámpákkal világítottak). A munkálatok befejezése után nem csak a Klub újult meg, hanem a szakkör helyiségek is. Manapság két igen jól felszerelt terem várja a modellezést elkezd fiatalokat.

Jelenleg a repülőmodellez szakkör Barta Béla vezetésével műkődik a kiskategóriás repülőmodellez és utánpótlás szakosztály keretin belül.
Béla a modellezéssel egy a Vénkerti Általános Iskolába kihelyezett szakkör keretében ismerkedett meg. Az els év után pedig már a Modellez Klubban folytatta a modellezést és itt ismerkedett meg a komolyabb modellek építésének fortélyaival és a modell repítés örömeivel és repülőmodellezés verseny izgalmaival. Ezután következett nagyon sok modell megépítése, ezeknek a repítése és a versenyeken val eredményes részvétel. Majd az egyetemi évek alatt inkább csak a nyári szünetekben volt mód a modellezés űzésére.

Béla miután befejezte a Miskolci Nehézipari Egyetemet 1991-ben és visszatért Debrecenbe az akkori Klub titkártól kapott felkérést, hogy az új idénytől vezesse a szakkört a Klub keretin beül.

Az elmúlt sok év alatt természetesen nagyon sok minden történt. Rendkívül sok gyerek készített j néhány modellt ezen időszak alatt, sok fiatal indult a serdül és ifjúsági versenyeken. Természetesen volt néhány gyerek, akik nem jutottak el a szakkör végéig, mivel nem voltak elég kitartóak, de ők sem bánták meg, hogy megismerkedtek egy nagyon szép hobbival és ezalatt az időszak alatt nagyon sokat ügyesedtek, mivel a modellezés nagyon jól fejleszti a kézügyességet. A szakkör tematika úgy épül fel, hogy a kezdeti időszakban több kisebb modell kerül megépítésre, majd később a bonyolultabb nehezebb modellek kerülnek megépítésre, nyilvánvalóan ezek megépítése már több id, igazából itt dől el, hogy valaki abbahagyja vagy végleg beleszeret a modellezésbe, ez a szerelem általában végig kíséri az embert az egész élete során.

Az elmúlt sok év alatt természetesen a legkitartóbbak nagyon sok nagyszerű eredményt értek el a különbőző szint versenyeken, több országos bajnokságot nyertek a Debrecen Városi Modellez Klub színeiben. Néha azért vannak mókás szórakoztat versenyek is, mint például a modell golf versenyek, amely keveri a golf szabályait a modellezéssel.

Ezek után felmerül, hogy mit is ad a modellezés a gyerekeknek, röviden a következőkben foglalhatók össze:

A szakkörben:
Elkészítesz több repülőképes modellt,
megismered az alkotás örömét,
elsajátítod a repülés alapjait,
hasznosan töltőd az idődet,
fejlődik a kézügyességed,
új barátokat szerezhetsz,
jól szórakozol.

Akik szeretnék kipróbálni a repülőmodellezést azoknak lehetősége lesz becsatlakozni az október hónapban indul kezd szakkörbe. Érdeklődni a dvmk@dvmk.hu e-mail címen lehet, vagy többet megtudhat a szakkör indulástól a Debrecen Városi Modellez Klub honlapjáról itt. A Klub szívesen várja iskolák jelentkezését is egy esetlegesen kihelyezett szakkör elindítására.
DVMK hír.

Csatolás: szakkor_cikk.doc

2014-06-21 11:06:13

Vissza

KLUBÉPÜLET

Rajz, folyóirat archivum

Reklámtábla, vállalkozás

Az információk megjelenítéséhez kattintson ide

Reklámtábla bérlése

Irodaheiségek bérlése

Weblapon való hirdetés

Általános iskolák technika tantárgyhoz

Egyéb

Tovább

Hirdetés

HÁTTÉRKÉPEK

Verseny képei

Szabadon repülő

RC repülő

Hajó

Autó

Versenyekpályák képei

Autómodellező pálya, aszfalt borítású

Autómodellező pálya, filc borítású

Repülőmodellező pálya, Hajdúszoboszló

Repülőmodellező pálya, Földes

Hajómodellező pálya, Vekeri-tó

Rólunk írták

| Impresszum | Felhsználási feltételek | Elérhetőség |